Siden vi ikke har funnet norske instruksjoner for bruken av budsjettverktøyet Buddi har vi oversatt de engelske intruksjonene fra hjemmesiden på homeunix.org. Instruksjonene har blitt skrevet for Buddi versjon 3.0.0.5. Om du kjører en annen versjon vil likevel den samme fremgangsmåten gjelde.
For å laste ned Buddi kan du klikke her for å komme til nedlastingssiden på homeunix.org så du er sikker på å få siste versjon.
Eller du kan laste ned programmet direkte fra Økonomiguiden.
For Windows: .exe-fil versjonsnummer 3.0.0.5 (filstørrelse: 5,2 MB)
For Windows: .zip-fil versjonsnummer 3.0.0.5 (filstørrelse: 5,1 MB)
Installasjon:
Buddi kan kjøres på alle de siste Windows versjonene så lenge du har Java Virtual Machine installert (og det har de fleste).
Last ned filen og dobbelklikk på den. Installasjonsprogrammet vil kopiere de nødvendige filene til harddisken din og legge til en snarvei fra startmenyen (Start → Alle programmer → Buddi). Buddi gjør ingen endringer i registeret, så om du senere vil avinstallere programmet, kan du bare slette mappen “Buddi” fra Programfiler-mappen på harddisken din.
(Hvis du oppgraderer fra en tidligere versjon av Buddi kan du importate gamle budsjettfiler med funksjonen Import Legacy Files (File → Import → Import Legacy Buddi Files).)
Clik here to view.

Når installasjonen er ferdig, kan du velge norsk språk på denne måten:
Gå til meny linjen → Edit → Preferences → Locale og velg norsk språk, datoformatet du vil ha, sett valutaformatet til Kr. Trykk ok, og du vil få beskjed om å lagre alle data og starte programmet på nytt. Siden dette er første gang du bruker programmet, trenger du ikke lagre.
Når du har startet Buddi på nytt er du klar til å begynne å sette opp budsjettet ditt.
Å legge til kontoer.
Clik here to view.

Det første du gjør er å legge til en eller flere kontoer. En konto i Buddi er en plassering av midler, f.eks. sparekonto, lønnskonto, fondskonto, boliglånskonto, kredittkort og lommebok. For å legge til en konto går du til menylinjen Editer → Opprett konto. Gi kontoen et navn (f.eks. Lønnskonto). Velg konto type (investeringer, kontant, gjeld…), og legg inn inngående balanse (sjekk dagens saldo på nettbank eller bruk siste kontoutskrift)
Her har vi oppretter tre kontoer. Lønnskonto, boliglån og kredittkort. Legg merke til at du kan ekspandere listen over de forskjellige kontotypene. Nederst i høyre hjørne ser du din nåværende netto verdi. Dette er summen av alle kontoer. Kredittkontoer som kredittkort og gjeld teller som negative summer.
Å sette opp budsjettkategorier.
Det neste du vil gjøre er å sette opp budsjettet ditt. Alle midler som kommer inn eller går ut av kontoene dine kobles til en budsjettkategori i Buddi. Du kan bruke disse kategoriene dine til å kategorisere inntekter og utgifter, noe som vil hjelpe deg med å spore hvor pengene går hen.
Når starter Buddi lager den automatisk en del budsjettkategorier for deg, slik som inntekt, bonus, auto (denne kategorien kan du forandre til bil), husholdning og diverse utgifter. Disse kategoriene kan du slette eller redigere (editere er ordet som blir brukt i den norske oversettelsen) for å tilpasse budsjettet slik du vil ha det.
Clik here to view.

For å redigere en eksisterende budsjettkategori merker du den og går til menylinjen, Editer → Endre budsjettkategorier og gir den et nytt navn. Fra Editer menyen kan du også slette og legge til budsjettkategorier.
Det finnes ikke noen bestemt eller riktig måte å sette opp budsjettkategorier på. Noen velger en svært detaljert fremgangsmåte, med kategorier for drivstoff til bil, forsikring på bil og reparasjon av bil, mens andre velger å bruke en felles kategori for utgifter til bilen. Tenk gjennom dette før du går videre. Vil du ha egen kategori for strømregningen, eller lar du den gå i kategorien husholdning?
Når du har satt opp budsjettkategoriene kan du sette opp budsjettet ditt. Gå gjennom lønnslipper, kontoutskrifter og kvitteringer du har tilgjengelig. Bruker du nettbank, vil du kanskje kunne laste ned kontoutskriften din fra nettbanken og bruke denne for å skaffe deg en oversikt over din personlige økonomi og ditt forbruk. Vær nøye når du setter opp budsjettet og få med alle inntekter og utgifter. Om du ikke er sikker på hvor store de forskjellige postene skal være, så gjør et overslag, så kan du heller justere summen senere.
Transaksjoner.
Når kontoene dine er på plass og du har satt opp budsjettet ditt med de budsjettkategoriene som passer for din økonomi og sans for detaljer er du klar til å begynne å registrere transaksjoner. Alle bevegelser på dine konti kan lett legges inn i Buddi. Klikk på fanen Mine kontoer, og dobbelklikk på kontoen du har brukt.
Clik here to view.

I dette eksempelet legger vi til kjøp av bensin til bilen. Vi har nettopp fylt bensin for 485,38 kr og betale med bankkortet knyttet til lønnskontoen. Vi velger riktig dato ved enten å klikke på knappen ved siden av datofeltet, eller ved å skrive den inn. Vi legger til en beskrivelse av hva transaksjonen gjelder, i dette tilfellet bensin. Feltet for transaksjonsnummer lar vi være tomt siden vi ikke har betalt med sjekk og ikke har noe gironummer fra nettbanken eller lignende. Så legger vi inn beløpet og velger fra hvilken konto beløpet ble betalt. Fra drop-down menyen i den neste ruten velger vi hvilken budsjettkategori beløpet skal kobles til. Evt. notat om transaksjonen kan legges inn og så klikker vi lagre.
Transaksjonen vil da bli lagret og komme frem på listen over transaksjoner. Balansen (med fet skrift nede i høyre hjørne) vil oppdateres etter hver transaksjon som blir lagret.
Budsjettrapporter.
Rapportene du kan hente ut i Buddi hjelper deg med å se over budsjettet ditt og viser deg om du klarer å holde det. Det finnes forskjellige typer budsjettrapporter innebygd i Buddi, og du kan laste ned flere typer i form av plugins om du trenger det.
Clik here to view.

Når du klikker på fanen Rapporter vil du se en oversikt over rapportene sim er tilgjengelig for deg. På bildet velger vi en diagramrapport for inntektene denne måneden. Buddi vil da generere rapporten i form av en webside som vil åpnes i nettleseren din.
Ikke alle rapporter kommer i form av en grafisk fremstilling. Om du klikker her vil du i et nytt vindu se et eksempel på rapporten “Vis inntekt og utgifter sortert på kategori for denne måned”.
Så er det bare å sette i gang. Det tar litt tid å sette opp et budsjett første gangen, men med et verktøy som Buddi er svært nyttig for å få kontroll og oversikt over din personlige økonomi. Buddi er et svært nyttig verktøy for din personlige økonomi, og om du enda ikke har satt opp et personlig budsjett kan Buddi være hjelpen du trenger for å komme i gang.
Lykke til!